Mijn opdrachtgevers 2017

Bij deze presenteer ik een overzicht van alle opdrachtgevers waar ik in 2017 voor heb gewerkt. Ook laat ik een taartdiagram zien met het deel van mijn totale inkomsten dat uit de verschillende categorieën komt (waar ik de opdrachtgevers naar eigen inzicht in heb ingedeeld). Ik doe dit omdat ik naast schrijver, columnist en wetenschapper ook ondernemer ben. Dat betekent dat ik leef van mijn column en spreekbeurten voor verschillende organisaties. Aangezien die organisaties met regelmaat belang hebben bij de onderwerpen waar ik over schrijf, leek het me goed om inzicht te geven in waar mijn inkomsten zoal vandaan komen. Ik ben er zelf van overtuigd dat geen van deze organisaties mij “gekocht” heeft, en heb mij ook negatief uitgelaten over sommigen. Toch weet ik dat mijn perspectief nogal subjectief is dus ik wilde dat oordeel graag aan lezers zelf overlaten.

Een aantal opmerkingen: de absolute bedragen houd ik graag voor mezelf, net als de naam van de privépersoon op wiens feestdag ik mocht spreken (wat een groot genoegen was). Voor de boeken die ik verkocht aan organisaties heb ik de inkoopkosten afgetrokken. Voor de spreekbeurten heb ik het bedrag voor het sprekersbureau afgetrokken. Dit is het overzicht van 2017, ik wil graag jaarlijks zo’n overzicht presenteren.

Tot slot een opmerking over de Stichting “Band en Milieu”. Nadat mijn column over kunstgraskorrels was verschenen in NRC werd ik benaderd door deze Stichting met de vraag of ik een foto kon aanleveren omdat zij de tekst van mijn column in hun nieuwsbrief wilden verspreiden. Ik heb toen gezegd dat dat niet kosteloos kon en zij antwoordden dat ik een factuur mocht sturen, wat ik deed. Ik rekende hetzelfde bedrag als ik per column van NRC krijg. Een paar weken later belden ze weer met de vraag of ik weer een column aan het onderwerp kon wijden, en dat ik dan weer een factuur mocht sturen voor het dubbele bedrag. Dat heb ik geweigerd. De NRC column over kunstgraskorrels schreef ik destijds voordat ik het geld had aangenomen, maar achteraf voelt het toch verkeerd om geld te hebben geaccepteerd omdat zij direct belang hadden bij de inhoud.

opdrachtgevers 2017
Abbvie BV (dermatologie congres)
Albert Heijn
Amerpodia (De Rode Hoed)
Arysta
Aviko B.V.
Bibliotheek Den Haag
Bibliotheek Drunen-Heusden-Vlijmen
Bibliotheek Huizen-Laren-Blaricum
BKB
Bluebird Publishers (Prophyta)
BNNVARA
Boekhandel Het Leesteken
De Balie
Food Cabinet
Friesland Campina
IFFI Ingredients
ILVO PLANT
Jonge Academie (KVAB)
KHMW
LTO Noord
Ministerie van EZ
NAK tuinbouw
Network for Food Experts
NRC
Oudervereniging Balans
Plantum
privé-feest
Rotary
Scripps
SCW (cursus wetenschapsjournalistiek)
Stichting Band en Milieu
Stichting Brainwash
Stichting Noord Oost Brabantse bibliotheken
Stichting Themater
TU Delft
UMC Utrecht
Vereniging voor Wetenschapsjournalistiek
VNO-NCW (Bilderbergconferentie)
VPRO
Zeelandia Nederland
Zorginstituut Nederland


opdrachtgevers 2017 taartdiagram

 

Comments are closed.