Ik eis excuses van Saoedi-Arabië (31 mei 2014 NRC)

In India bungelen de lichamen van twee meisjes aan een mangoboom. Ze zijn slachtoffer van groepsverkrachting en werden daarna gewurgd en opgehangen.

In Sudan is een zwangere vrouw ter dood veroordeeld omdat ze trouwde met een christelijke man.

In Pakistan werd een vrouw met stenen doodgeslagen door haar broer, terwijl er een groep van 30 mensen stond toe te kijken, waaronder haar vader. De vrouw was getrouwd uit liefde, zonder toestemming van haar familie. Ze was drie maanden zwanger.

En dit zijn geen uitwassen. Welnee. Het is allemaal nog veel erger. In India is het zo’n ondraaglijke last voor een familie om een dochter te krijgen dat er jaarlijks naar schatting een half miljoen meisjes worden geaborteerd. Dat is niet de grootste stille genocide wereldwijd. China is erger. Daar worden op sommige plaatsen voor elke drie meisjes vier jongetjes geboren. Let wel, dit zijn de twee meest bevolkte landen op aarde waar meisjes letterlijk en figuurlijk minder waard zijn, beter om bij het afval te zetten.

Soms ga je je afvragen waar feministen in hemelsnaam mee bezig zijn als ze weer eens voor één of ander quotum pleiten in de top van het bedrijfsleven. We leven in een paradijs. Heus, er gebeurt in Nederland ook wel eens wat. Ook wij zijn seksistisch, ook hier vindt seksueel geweld plaats, en zo nu en dan een “gezinsdrama”. Maar het is minimaal vergeleken met elders. Wij Nederlandse vrouwen, wij hebben de loterij gewonnen. Het enige dat nog beter is dan vrouw zijn in Nederland, is man zijn in Nederland.

Weet je waar het ook helemaal niet leuk is om te wonen als vrouw? In Saudi-Arabië. Daar werd vorige maand een vrouw veroordeeld tot 150 zweepslagen en 8 maanden gevangenisstraf omdat ze het bespottelijke besluit nam om zelfstandig een auto te besturen. Een hoge delegatie van Buitenlandse Zaken spoedde zich afgelopen week naar de Saudische hoofdstad Riyad. Minister Timmermans hoopt zich snel bij hen te voegen. Maar de reis heeft niet als doel om de mensenrechtensituatie aan de kaak te stellen. Het is niet om te klagen over het feit dat de handtekening van vrouwen in Saudi-Arabië niet rechtsgeldig is, dat ze niet mogen autorijden, niets mogen ondernemen, zelfs geen medische behandeling, zonder toestemming en begeleiding van een mannelijke familielid. Nee, daar gaat het bezoek niet over. Minister Timmermans is voornemens om in sterke bewoordingen de anti-Mohammed stickeractie van Geert Wilders te veroordelen. Geen grapje. De Saudi’s hadden zich beledigd gevoeld door een paar groene stickers met anti-islam teksten. In de Saudi Gazette schreef één commentator: “Tolerance and forgiveness are good traits except when it comes to attacking Islam or Muslims. When this happens, apologies will not be enough.” Minister Timmermans wil nu snel een aantal plooien glad strijken.

In tegenstelling tot de rest van de landen dat een achterlijke interpretatie van de Islam erop na houdt, heeft Saudi-Arabië namelijk wél geld. En dan staan er voor 2,2 miljard aan handelsbetrekkingen op het spel. Dat levert vreemde situaties op. Dan kan je bijvoorbeeld als Saudische minister met een glad gestreken gezicht excuses en verantwoording van een handelspartner eisen voor een infantiele sticker, terwijl je zelf de helft van je bevolking in een kooitje houdt, elke vorm van zelfstandigheid ontzegt en op geïnstitutionaliseerde wijze naar beneden trapt.

Ik vind het hartstikke rot hoor, dat de Saudi’s zo beledigd zijn door zo’n stickertje van een ongeleid parlementair projectiel als Wilders. Maar ik voel me tot in het diepste van mijn vrouw- en mens-zijn beledigd door de manier waarop er in Saudi-Arabië wordt omgesprongen met vrouwen. Ik eis excuses dat een vrouw anno 2014 juridisch gezin als een minderjarige wordt behandeld. Ik eis excuses dat met grote waarschijnlijkheid auto’s in Saudi-Arabië eerder door een robot mogen worden bestuurd dan door een vrouw. Ik eis excuses dat vrouwen gedwongen worden om als zwarte vormeloze zakken over straat te gaan omdat mannen hun geilheid niet zouden kunnen bedwingen. En ik eis niet alleen excuses. When this happens, apologies will not be enough.

Timmermans moet geen plooien gaan glad strijken. Hij moet de Saudi’s recht in hun gezicht uitlachen. Ik geneer me voor een minister die aan deze hypocrisie meewerkt.

 

 

Comments are closed.