Verkiezingsreeks 9: Ik ga VVD stemmen

Tags: , ,

Goed. Ik ga morgen dus VVD stemmen.

Dat is misschien een beetje confronterend, dat ik dat hier zo tentoonspreid. Maar ik vind het toch belangrijk. Dag in dag uit etaleren columnisten in de krant hun afschuw over de slechte keuzes van politici. We bespreken wie liegt, draait, faalt, letter voor letter spellen we de hypocrisie uit. En dan zouden we, na al dat publiek gepeins, moeilijk doen om te laten weten wat de eindconclusie is?

Nu valt het niet mee, om een partij zo in woord en daad te steunen. Misschien heb je deze hele verkiezingstijd wel gezweefd, niet omdat je niet kon kiezen tussen al die goede verkiezingsprogramma´s maar omdat je het met helemaal niemand eens bent. Telkens als je denkt je keus te hebben gemaakt zie je dan weer een onoverkomelijk slecht plan of fact-check waaruit blijkt dat die leuke meneer alles bij elkaar heeft gelogen. Morgen, sta je in dat hokje, moet je toch zo iemand gaan steunen. Lastig.

Wat ik zelf een geruststellende gedachte vind, is dat het allemaal best goeiige mensen zijn, die lijsttrekkers. Wat je ook stemt, je stemt niet op machtswellustelingen. Politici zijn mensen die ontzettend veel opgeven, voor hun idealen. Een gezinsleven ruilen ze probleemloos in voor een eindeloze stroom aan maatschappelijke bagger en een positie als eeuwige zondebok van Nederland.

En nee, die Balkenende-norm is geen slechte vergoeding daarvoor. Maar er zijn ontzettend veel plekken in Nederland waar Samsom en Rutte met hun talenten zo’n salaris hadden kunnen verdienen, met minder werkdruk, minder verantwoordelijk en zonder het risico te lopen om zo keihard te worden afgeserveerd. Denk hierbij aan het maatschappelijk eindoordeel over acht jaar trouwe dienst van Balkenende.

Best aardige mensen dus die politici. Daar kun je je geen buil aanvallen.

De VVD dus. Ik ben er zelfs lid. De VVD en ik hebben veel gemeen. We delen de visie op de economie, de maatschappij en de zo klein mogelijke rol van de staat daarin. Net als Rutte ben ik ook optimistisch, pragmatisch en verder heb ik ook geen flauw benul wat we nou eigenlijk met Europa aan moeten. Past als een handschoen, die partij.

Comments are closed.