Verkiezingsreeks 8: Misverstanden

Tags: , ,

Hier een aantal misverstanden van de afgelopen dagen:

  1. De hypotheekrenteaftrek afschaffen is géén bezuiniging. Het is een ordinaire belastingverhoging. Mensen die geld terugkrijgen door de hypotheekrenteaftrek hebben dat geld eerst zelf verdiend en dat valt dus niet te vergelijken met subsidie of uitkering. Afschaffing van de maatregel introduceert een enorme nivellering in de inkomstenbelasting. Als je dan ook nog eens met andere maatregelen in een verkiezingsprogramma wilt zorgen dat “de sterkste schouders de zwaarste lasten betalen” is dat dusdanig dubbelop, dat het op jaloezie lijkt.
  2. Groene energie is niet alleen maar leuk. Het is bijvoorbeeld niet echt tof om een 120 meter hoge windturbine naast je huis te krijgen. Alleen met een flinke dosis hoofdstedelijke GroenLinks arrogantie kun je het dorpsbewoners kwalijk nemen daarover te klagen. Een eerlijk antwoord op het Noord Hollands verbod op nieuwe windmolens is om er ook één pontificaal in het Vondelpark neer te zetten.
  3. Griekenland blijft niet in de Eurozone. Daar zijn veel economen het over eens. De kans dat de Trojka in november Griekenland er al uit knikkert is aanzienlijk. De Griekse schuldenlast en begrotingstekort zijn te hoog om weg te bezuinigen zonder munt te devalueren. Geen derde steunpakket aan Griekenland willen geven, getuigt van een gezonde dosis realiteitszin.
  4. De eurozone is NIET de Europese Unie. Europese samenwerking, interne markt, vrij verkeer, Europese studenten- en onderzoeksprogramma’s, gezamenlijk recherchewerk en ruimtevaart, daar heb je allemaal geen gezamenlijke munt voor nodig.
  5. Het is niet gek dat er nu nog 43% zwevende kiezers zijn. Niet alle Nederlanders vinden het leuk om de hele dag debatten te kijken, strategieën te analyseren en coalities te voorspellen, al lijkt dat wel zo als je de hele dag op Twitter doorbrengt. De meeste Nederlanders doen dinsdagavond de stemwijzer en maken dan hun keuze, die zweven tot het einde door.
  6. Niet iedereen heeft altijd zin in meer debatten. De lijsttrekkers bijvoorbeeld. Die lijken moe. Doodmoe. Ze hangen als afgematte boksers in elkaars armen. Ze smeken om de bel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *