Steve Jobs worden

Tags: ,

Na  tien weken staat Steve Jobs dan eindelijk niet langer in de top 3 van de Nederlandse non-fictie bestsellerlijst. Zijn biografie kwam pas in oktober op de markt, maar werd alsnog de bestseller van 2011. Een wereldhit. En een begrijpelijk wereldhit. Het verhaal van Steve Jobs vertelt je dat bijna alles in je leven mis mag gaan en je dan toch nog kans hebt om Steve Jobs te worden. Steve Jobs was namelijk ook een drop-out, Steve Jobs werd ook ontslagen, Steve Jobs was geadopteerd, dyslectisch, maakte zijn vriendin per ongeluk zwanger en werd uiteindelijk doodziek. Steve Jobs was een klootzak, maar zelfs dat weerhield hem er niet van de absolute heldenstatus te bereiken. “Echt, jij kan het ook”, staat er tussen de regels.

Sterker nog, met terugwerkende kracht kun je elke verwerpelijke karaktertrek, elke ruzie, elke mislukking, tot absoluut noodzakelijk verklaren voor het uiteindelijke succes van supergenie Jobs. Een beetje zoals Jezus zelf. Elke stap had een functie, alles was een wonder. Tijdens de diploma-uitreiking van Stanford zegt hij: it turned out that getting fired from Apple was the best thing that could have ever happened to me. 13,5 miljoen keer werd dat filmpje bekeken. Honderdduizenden werkelozen realiseerden zich ineens dat hun eigen ontslag misschien ook wel een geschenk uit de hemel was. En ze nog altijd Steve Jobs konden worden.

Met de juiste voorbeelden en een beetje verbeelding zou je zelfs een leven lang mislukking op mislukking kunnen stapelen zonder je daar maar één moment slecht over te voelen. Ernest van der Kwast schreef ook twee nauwelijks verkopende boeken. Maxime Verhagen studeerde ook elf jaar. Meneer Honda werd afgewezen bij Toyota. Van Einstein dachten ze dat hij achterlijk was. Henry Ford ging vijf keer failliet. En mocht je op je sterfbed nog steeds niets bereikt hebben, is er altijd nog het voorbeeld van Van Gogh die roemloos stierf. Ook postuum is succes nog mogelijk.

De bestseller van 2011 is daarom vooral een zelfhulpboek. Een zelfhulpboek als de bijbel. Ook als je een klootzak bent, faalt tijdens je studie, ontslagen wordt of failliet gaat, dan houdt Jezus nog steeds van je en is er altijd nog hoop dat je ooit Steve Jobs wordt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *