Snaveltjes toe (nrc.next 16.11.2011)

Tags:

Of iedereen even zijn mond wil houden? Dat is beter voor de euro, echt waar. Natuurlijk kun je bedenkingen hebben. Je kunt je zelfs afvragen, nu ook de rente op Spaans, Belgisch en Frans staatspapier recordhoogtes bereikt, wat de scenario’s zijn mocht de hele euro ineenklappen.

Maar misschien kun je al die vragen even van binnen stellen en niet hardop uitspreken, laat staan daadwerkelijk gaan onderzoeken. Dat is gevaarlijk, zeggen de economen. Dat is gevaarlijk, zegt Frans Weisglas. Dat is gevaarlijk, zegt Neelie Kroes. Voor de duidelijkheid: het is dus uitdrukkelijk NIET de bedoeling dat Kamerleden een beetje onafhankelijk gaan zitten nadenken of onderzoeken wat de toekomst van Nederland in Europa zou moeten zijn. Gewoon rustig wachten tot Merkozy meedeelt wat er gaat gebeuren, dan kauwen, slikken, geld storten en daarna gelieve uw snavel weer te houden.

De Tweede Kamer keurde 100 miljard euro aan garanties in het noodfonds goed (weet u nog? 18 miljard bezuinigen vonden wij nogal heftig) zonder dat er duidelijk was waar dat geld aan besteed mocht worden of welke rekenkamer het zou controleren. Kamerlid Harbers (VVD) gaf zijn verzet op toen Nederland het laatste goedkeurende land dreigde te worden (dat werd uiteindelijk Slowakije, daar had men wél bezwaren, oh shame). De motie van Kamerleden Schouten (ChristenUnie) en Irrgang (SP) om nog iéts van inspraak over de bestemming van de biljoenentrein te houden werd weggehoond. Slagkracht is nodig, en die heb je niet als je gaat zitten jeremiëren over elke 100 miljard die je uitgeeft.

In hoog tempo is de structuur van de eurozone veranderd, bakken met soevereiniteit zijn weggegeven zonder degelijk debat daarover. We gedragen ons alsof er weer midden in de nacht even snel twee banken genationaliseerd moeten worden. Maar deze crisis is anders, dit is geen donderslag bij heldere hemel. Het is anderhalf jaar geleden dat de Grieken hun eerste miljarden kregen. We weten waar de schulden zitten, we weten dat sommige landen te groot om te redden zijn, we weten dat het voortbestaan van de eurozone in zijn huidige vorm onzeker is. Mogen we dan alsjeblieft hardop nadenken over de mogelijke scenario’s? Toe?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *