Wolf (21.09.2011 nrc.next)

Natura 2000 staat onder druk, er is minder geld voor de Ecologische Hoofdstructuur, en wat gebeurt er terwijl Bleker en de natuurorganisaties over straat rollen? De wolf komt Nederland binnengehuppeld. Gewoon helemaal uit zichzelf, zonder dat er tientallen verbindingsgebieden werden aangelegd, zonder dat de rode loper was gestofzuigd. De wensdroom van natuurminnend Nederland komt uit: een echte vleeseter die plaats neemt bovenaan de voedselketen.

En als hij nu nog even een paar kilometers door rent richting de Oostvaarderplassen kan hij daar deze winter nog met zijn collega’s een potje bingen op uitgehongerde herten. Dan zijn die wolven binnen de kortste keren obees, maar hoeft Bleker tenminste niet meer eindeloos met Graus en Thieme te soebatten over wanneer er bijgevoerd of neergeschoten moet worden. De dieren sterven nog steeds een gruwelijke dood, maar levend uit elkaar gescheurd worden is toch anders. Dan is het puur natuur, een prachtig schouwspel, rauwe wildernis, reageerbuiswildernis dat wel, maar toch, net echt.

Het is een aandoenlijk verhaal, dat van de Oostvaardersplassen. Een stuk Nederland moest worden ‘teruggegeven’ aan de natuur, een stuk dat we nota bene zelf hadden drooggelegd. Maar hoe moest die natuur eruitzien? De natuur zelf heeft er geen mening over. Die streeft niet naar biodiversiteit, geeft niet om een uitstervende soort of dierenleed.

Dus besloot een mens hoe de natuur eruit moest zien. Die mens was Frans Vera. Frans Vera bedacht dat het een Europees oerlandschap moest worden, want zo was het voor de komst van de mens tenslotte ook. Terug naar vroeger (toen alles beter was).

Ik vraag me af wat er straks gebeurt als al die obese wolven zich als konijnen gaan voortplanten. Mogen ze dan doorjagen totdat een andere soort dreigt uit te sterven? Vinden we dat dan ‘natuurlijk’? Wat als de wolven een virus krijgen en doodgaan? Mag dat? En wat als na de komst van de wolf de Oostvaardersplassen helemaal niet meer op vroeger lijken? Als de natuur anders beslist dan Frans Vera? Als het één grote kale bende wordt? Er alleen maar brandnetels groeien? Mag ongerepte natuur zo lelijk zijn? Of is dat iets te veel natuur naar onze smaak?

 

Twitter dit

Comments are closed.