Nooit verkopen (14.09.2011 nrc.next)

Het gaat niet zo goed met mijn aandelen. Vanaf 2007 kocht ik er maandelijks een paar. Dat was namelijk een verstandige manier om je vermogen op te bouwen, zo leerde ik van de babyboomgeneratie. Op de beurzen groeide je geld hard. Tussen 1997 en 2008 verdubbelde het, ondanks dat de AEX tussen 2001 en 2003 hard zakte. Het devies was: nooit verkopen, altijd blijven bijkopen vooral als ‘het bloed door de straten loopt’, want uiteindelijk stijgt het altijd weer.

Tot nu toe gaat het niet zo goed dus. Ik sta 20 procent in de min. Mijn vermogen kent een moeizame start.

Gelukkig leerde ik over die andere manier hoe je je vermogen kon opbouwen. Bakstenen kopen. Een huis was een uitstekende belegging en je kon er ook nog eens in wonen, superhandig. Je moest een grote lening afsluiten, maar de rente was aftrekbaar en de banken stonden in de rij om je een hypotheek te geven, zeker omdat je toch meestal binnen een jaar na je afstuderen een vast contract had. Je kon veel meer lenen dan de waarde van je huis en aflossen was niet nodig. Logisch, de huizenprijzen stegen uiteindelijk altijd.

Ik wacht even met kopen totdat dat weer waar is.

En ach, als alles tegenviel, dan had je altijd je pensioen nog. Wie heeft er vermogen nodig als je in het beste pensioenstelsel van de wereld meedoet? Je werkt er één dag per week voor, maar dan heb je ook een pensioen dat altijd meegroeit met de inflatie. Je hoefde je geen zorgen te maken, zo leerde ik, pensioenfondsen hadden allerlei stabiele beleggingen (zoals obligaties van eurolanden), en grote buffers – mocht het tegenzitten.

En als echt alles tegenzat, de inflatie 2 procent was, de buffers razendsnel leeg raakten, dan kon je altijd nog terugvallen op de solidariteit. De jongere generatie. Die werken rustig een dagje extra zodat jij je, in je dure huis, met al je vermogen, geen enkele zorgen hoeft te maken over koopkracht.

En zij dan? Moet die generatie zich dan geen zorgen maken? Welnee. De geschiedenis leert dat elke generatie weer een beetje rijker wordt dan zijn ouders. Uiteindelijk gaat het altijd allemaal vanzelf weer groeien.

 

Twitter dit

Comments are closed.