Fuck it (12.10.2011 nrc.next)

De beweging die bivakkeert op Wall Street lijkt in grote identiteitscrisis te verkeren. Ze zijn tegen Wall Street, maar ook tegen de politie, tegen corruptie en tegen hebberigheid. Er zijn geen eisen, er is geen programma, geen einddoel concreter geformuleerd dan „change” en er is vooral veel ongerichte woede.

Ik heb er ook last van, ongerichte woede. Ik wil ook demonstreren, maar ik weet niet wat ik op mijn spandoek moet schrijven. „Fuck dit systeem” klinkt zo anarchistisch. En ik heb geen bivakmuts. Toch komt dat het dichtste in de buurt van wat ik wil zeggen. Ik walg van deze verneukeratieve bail-out spek-en-bonen versie van het kapitalisme waarop telkens weer socialistische pleisters moeten worden geplakt. Ik ben tegen die pokertafel waaraan de grote spelers wel eindeloos kunnen winnen, maar als ze eindeloos dreigen te verliezen er ineens een overheid achter hen blijkt te staan die de fiches aanvult.

Citigroup kreeg 45 miljard, Goldman Sachs 10 miljard, er kwamen honderden miljarden aan garanties, Fortis kreeg 16 miljard en werd samen met ABN Amro in zijn geheel genationaliseerd. En dan nu Dexia. Het zijn stuk voor stuk banken die hebben gefaald. Ze hebben gegokt en verloren, maar ze hoeven de consequenties van hun gedrag niet te dragen. Griekenland is een financieel lijk, maar wordt overeind gehouden omdat anders banken die zo dom waren om geld te lenen aan Griekenland daadwerkelijk hun verlies moeten nemen. Er wordt ingegrepen zodat schuldeisers en aandeelhouders die zo dom waren om in een domme bank te beleggen, niet de consequenties van die gok hoeven te dragen.

Fuck dit systeem, dit is de aller-lelijkste mix tussen kapitalisme en socialisme: een vrije markt waarin de overheid alleen ingrijpt als ontzettend rijke mensen geld dreigen te verliezen omdat ze zich heel dom hebben gedragen. Het is zo mateloos onrechtvaardig dat het aan niemand valt uit te leggen. Maar het ergste is: het rechtvaardige alternatief richt nog veel meer schade aan. Als we al die banken en landen hadden laten omvallen, dan waren we bakken vol met rechtvaardigheid rijker, maar konden we niet meer pinnen. Hartverscheurende onrechtvaardigheid was in dit geval the lesser of all evils. Fuck dit systeem.

 

Twitter dit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *